El estado mundial de la pesca y la acuicultura

Lunes, 20 Octubre, 2014 - 10:32


FAO

En esta nueva edición de El estado mundial de la pesca y la acuicultura, se destaca el importante papel que la pesca y la acuicultura desempeñan en la eliminación del hambre, el fomento de la salud y la reducción de la pobreza.

Nunca antes se ha consumido tanto pescado ni se ha dependido tanto del sector para alcanzar una situación de bienestar. El pescado es muy nutritivo, una fuente vital de proteínas y nutrientes esenciales, especialmente para muchos miembros más pobres de nuestra comunidad mundial.

La pesca y la acuicultura son una fuente no solo de salud, sino también de riqueza. El empleo en el sector ha crecido más rápido que la población mundial.

El sector da empleo a decenas de millones de personas y es la base de los medios de vida de cientos de millones más. El pescado sigue siendo uno de los productos más comercializados en todo el mundo. Es especialmente importante para los países en desarrollo, pues en ocasiones tiene un valor que asciende a la mitad del total de los productos que dichos países comercializan.

Sin embargo, es necesario considerar otros aspectos además de la economía y asegurar que el bienestar ambiental sea compatible con el bienestar humano a fin de que la prosperidad sostenible a largo plazo sea una realidad para todos.

Fuente: FAO

Lea la publicación: http://www.fao.org/3/a-i3720s.pdf

FAO

Fisheries and aquaculture play a vital role in eliminating hunger, food insecurity and malnutrition. As reported in this edition of The State of World Fisheries and Aquaculture, people have never consumed so much fish or depended so greatly on the sector for their well-being as today. As the demand for fish increases, the sector is also striving to be more productive and sustainable and to enable more inclusive and efficient systems while reducing rural poverty and enhancing the resilience of livelihoods to disasters, crises and climate change.

In 2012, while global marine capture fishery production was stable at about 80 million tonnes, global aquaculture production set another all-time high at more than 90 million tonnes (including almost 24 million tonnes of aquatic plants). Aquaculture remains one of the fastest-growing food-producing sectors and is set to play a key role in meeting the rising demand for fishery products.

The proportion of assessed marine fish stocks fished within biologically sustainable levels exceeded 70 percent in 2011, while fewer than 30 percent of fish stocks were overfished. Of the stocks assessed, fully fished stocks accounted for over 60 percent and underfished stocks about 10 percent. The share of fisheries production used for direct human consumption increased from about 70 percent in the 1980s to more than 85 percent (136 million tonnes) in 2012.
With this increasing production and greater availability for consumers, per capita fish consumption continues to rise – up from 10 kg in the 1960s to more than 19 kg in 2012 – driven by higher demand from a growing population, rising incomes, and more efficient distribution channels.

Fish remains an ever-important source of energy, protein and a range of essential nutrients, accounting for almost 17 percent of the global population’s intake of animal protein. Moreover, fish provided nearly 3 billion people with almost 20 percent of their intake of animal protein, and 4.3 billion people with about 15 percent of such protein. Protein from fish is a crucial nutritional component in some densely populated countries where total protein intake levels may be low. Consuming fish is particularly important during pregnancy and the first two years of life and can help lower the risk of coronary heart disease mortality.

Source: FAO
Read more: http://www.fao.org/3/a-i3720e.pdf

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Más información:
http://www.cop20.pe/ck/el-estado-mundial-de-la-pesca-y-la-acuicultura/

 

 

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