Crecimiento de la acuicultura en ecosistemas sostenibles

Viernes, 31 Octubre, 2014 - 13:15


WorldFish

Foto de WorldFish.

Debido al aumento de la población, la riqueza y los beneficios para la salud de la comida marina, la demanda de pescados y mariscos excede el estimado total de pesca sostenible de peces silvestres por casi 100%  (TEEB 2010). Debido a la alta demanda local y las temperaturas, la acuicultura es y probablemente se mantendrá como un negocio dominado por los países en desarrollo, donde la acuicultura empleó a un estimado de 16 millones de personas en la cadena de valor en el 2010, la mitad de ellas mujeres. La Acuicultura es ya un motor económico y un sistema de producción creíble, que ha contribuido al 40% del suministro total en 2010 (FAO 2012).

Sin embargo, para asegurar los beneficios a largo plazo del robusto sector de acuicultura, la industria debe respetar los límites ecológicos para crecer. La acuicultura incluye una diversa gama de esquemas de producción, tecnologías y especies, y por ello, es imposible proveer un estimado único sobre su huella ecológica (Boyd et al. 2007; Lorenzen, Beveridge, and Mangel 2012). La mayoría de los datos disponibles, sin embargo, indican que la acuicultura se compara favorablemente a otras actividades ganaderas en términos de eficacia alimentaria, nutrientes, consumo de agua y uso de tierras.

No obstante, el incremento en la competencia por tierra y agua están impulsando una intensificación que algunas veces presiona los límites de los ecosistemas para absorber los impactos y por tanto aumenta el riesgo de un fracaso catastrófico. Para optimizar la relación costo – beneficio de las inversiones en el desarrollo de la acuicultura, se necesita determinar qué tipo de marco regulatorio, arreglo institucional y monitoreo de ecosistema sostenible se necesita para mitigar los impactos del sistema de producción y manejar el riesgo.

Lea la publicación:

http://wwwwds.worldbank.org/external/default/WDSContentServer/WDSP/IB/2013/06/26/000442464_20130626121301/Rendered/PDF/788230BRI0AES00without0the0abstract.pdf

WorldFish

Photo by WorldFish.

Driven by increasing population, wealth, and the health benefits of seafood, demand for finfish and shellfish exceeds estimated total sustainable catch of wild fish by nearly 100 percent (TEEB 2010). Due to high local demand and temperatures, aquaculture is and will probably remain a business dominated by developing countries, where aquaculture employed an estimated 16 million people in the value chain (0.3 pers-years per ton of fish delivered to market) in 2010, half of which were women. Aquaculture is already a credible economic engine and seafood production system, having contributed 40 percent—some 60 million metric tons—to total supply in 2010 (FAO 2012). Nearly doubling in the 13 years from 1995 to 2007, aquaculture needs to nearly double again in the next 15 years to ensure the global seafood supply (OECD 2010).

However, to secure the benefits of a robust aquaculture sector over the long term, the industry must respect ecological limits to growth. Aquaculture involves a diverse array of production schemes, technologies, and species, and thus it is impossible to provide a single estimate for its ecological footprint (Boyd et al. 2007; Lorenzen, Beveridge, and Mangel 2012) except at the coarsest of scales (Hall et al. 2011). Most of the available data, however, indicate that aquaculture compares favorably to other animal farming in terms of feed efficiency, eutrophying nutrients, freshwater consumption, and land use (see Table, below).

Nevertheless, increasing competition for land and water are driving intensification that sometimes push the limits of ecosystems to absorb impacts and thus increase the risk of catastrophic failure. It is in no one’s interest that aquaculture grows beyond the carrying capacity of the local environment. To optimize the cost-benefit ratio of investments in aquaculture development, one needs to determine what kind of regulatory framework, institutional arrangement, and monitoring of ecosystem sustainability make the most sense for mitigating the impacts of our seafood production system and managing risk.

Source: World Bank

Read more:

http://wwwwds.worldbank.org/external/default/WDSContentServer/WDSP/IB/2013/06/26/000442464_20130626121301/Rendered/PDF/788230BRI0AES00without0the0abstract.pdf

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Más información:
http://www.cop20.pe/ck/english-growing-aquaculture-in-sustainable-ecosystems/

 

 

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