Bosques, alimentos y medios de vida: Lo que deberían saber los formuladores de políticas

Miércoles, 3 Septiembre, 2014 - 13:18


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Seguridad alimentaria: Los bosques son supermercados naturales para mil millones de las personas más pobres del mundo. Proporcionan frutos secos, bayas, raíces, carne y combustible para cocinar. Además, complementan los cultivos agrícolas y aportan nutrientes esenciales que de otra manera no conseguirían.

En zonas rurales de la Cuenca del Congo, cada año se obtienen de cinco a seis toneladas de carne de monte, que representan hasta el 80% de las grasas y proteínas consumidas por las comunidades locales. En zonas donde el pescado es una fuente importante de proteínas, los bosques —especialmente los manglares— apoyan los sanos ecosistemas acuáticos necesarios para mantener las poblaciones de peces.

•Medios de vida: Una nueva investigación global llevada a cabo por CIFOR ha demostrado que los ingresos relacionados con el medio ambiente constituyen cerca de un cuarto del total de los ingresos de los hogares de la población que vive en los bosques o cerca de ellos, un valor que es comparable a los que estas mismas familias obtienen de los cultivos agrícolas. Esta y otras investigaciones4 demuestran cómo las contribuciones de los bosques y la agricultura a la alimentación y a la seguridad de los medios de vida son complementarias.

Vital para la agricultura: Los bosques proporcionan productos y servicios que apoyan al sector agrícola. La producción de ganado se beneficia del forraje y de la sombra que proveen los bosques y los árboles. Los bosques son el hogar de abejas, murciélagos y otros polinizadores de los cultivos agrícolas. Se ha visto que el café que se cultiva en campos alejados de zonas forestales tiene menor producción debido a los reducidos servicios de polinización.

Los bosques ofrecen servicios hidrológicos a la agricultura, moderan la cantidad y calidad de las aguas superficiales para la irrigación, y controlan la sedimentación de la infraestructura de irrigación.

Protegiendo la biodiversidad: Los bosques naturales son un hábitat para las especies silvestres de muchos cultivos importantes de árboles, una fuente de diversidad genética que será cada vez más importante para que estas especies se adapten a medida que avanza el cambio climático y para que los seres humanos también se adapten a este cambio. Hubo un tiempo en que nuestra dieta incluía más de 7000 especies de plantas y animales, pero hoy en día contiene cada vez menos especies. Esta limitada biodiversidad de nuestras fuentes de alimentos nos hace más vulnerables al ataque de nuevas plagas y enfermedades favorecidas por el cambio climático.

Empoderamiento de las mujeres: En muchas culturas, el acopio y la recolección de alimentos que no sean caza es responsabilidad de las mujeres. El fácil acceso a los alimentos que proporcionan los bosques reduce el tiempo y el esfuerzo que las mujeres tienen que hacer para asegurar que sus familias tengan una nutrición adecuada. Los bosques generan muchos beneficios para las mujeres y sus familias8.

Fuente: CIFOR

Notas

1. Arnold, M. et al. 2011. Editorial: Forests, biodiversity and food security. International Forestry Review, 13 (3): 259-264.

2. Nasi, R., Taber, A. y van Vliet, N. 2011. Empty forests, empty stomaches? Bushmeat and livelihoods in the Congo and Amazon Basins. International Forestry Review 13(3): 355-368. www.cifor.org/nc/online-library/browse/view-publication/publication/3580...

www.cifor.org/publications/pdf_files/articles/ANasi1101.pdf

3. Porcentaje medio en una muestra de 8000 hogares en 24 países, incluido en un estudio de la Red Pobreza y Medio Ambiente (PEN) de CIFOR. www.cifor.org/pen

4. Véanse las publicaciones en International Forestry Review, 13(3), 2011.

5. Ricketts, T., Daily, G., Ehrlich, P. y Michener, C. 2004. Economic value of tropical forest to coffee production. Proceedings of the National Academy of Science of the United State of America 101 (34): 12579-12582. www.pnas.org/content/101/34/12579.full.pdf

6. Vignola, R. 2005. Tropical forest adaptations to climate change. CATIE, Costa Rica.

7. Sunderland, T. C. H. 2011. Food security: why is biodiversity important? International Forestry Review 13(3): 355-368.

www.cifor.org/nc/online-library/browse/view-publication/publication/3577...

www.cifor.org/publications/pdf_files/articles/ASunderland1101.pdf

8. Ickowitz, A., Powell, B. y Sunderland, T. Forthcoming. Forests and Child Nutrition in Africa; Powell, B. 2012. Biodiversity and human nutrition in a landscape mosaic of farms and forests in the East Usambara Mountains, Tanzania. Tesis doctoral, School of Dietetics and Human Nutrition. Montreal, Canadá: Universidad de McGill.

Lea la publicación: http://es.scribd.com/doc/238536379/Bosques-alimentos-y-medios-de-vida

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Food security: Forests are natural supermarkets for 1 billion of the world’s poorest people. They provide nuts, berries, roots, meat and cooking fuel, complementing agricultural crops and providing essential nutrients that would otherwise be unavailable. In rural areas of the Congo Basin, five to six million tonnes of bush meat are harvested each year and account for up to 80 percent of the fats and proteins consumed by local communities.In areas where fish are an important source of protein, forests—especially mangroves—support the healthy aquatic ecosystems necessary to maintain fish stocks.

Livelihoods: New global research by CIFOR has shown that environment-related income makes up about one-quarter of total household income for people living in or near forests, a value comparable to what these households derive from agricultural crops. This and other research demonstrates how the contributions of forests and agriculture to food and livelihood security are complementary.

•Vital for agriculture: Forests provide goods and services that support the agricultural sector. Livestock production benefits from the fodder and shade provided by forests and trees. Forests provide homes for bees, bats, and other pollinators of agricultural crops. Coffee cultivated in the fields furthest away from forested areas has been shown to have lower yields due to reduced pollination services. Forests provide hydrological services to agriculture, moderating the quantity and quality of surface water available for irrigation, and controlling the sedimentation of irrigation infrastructure.

•Safeguarding biodiversity: Natural forests provide habitat for the wild relatives of many important tree crops, a source of genetic diversity that will become increasingly important for these species to adapt as climate change advances, and for humans to adapt to climate change as well. Our diet once included more than 7000 species of plants and animals, but today it contains fewer and fewer species. This limited biodiversity in our food sources makes us more vulnerable to the onset of new pests and diseases brought on by climate change.

•Empowering women: In many cultures, non-hunting gathering and harvesting of food is the responsibility of women. Easy access to forest-derived foods decreases the time and effort women have to spend to ensure their families have adequate nutrition. There are many flow-on benefits for women and their households.

Notes

1. Arnold, M. et al. 2011. EditoriaL: Forests, biodiversity and food security. International Forestry Review, 13 (3): 259–264.

2. Nasi, R., Taber, A. and van Vliet, N. 2011 Empty forests, empty stomaches? Bushmeat and livelihoods in the Congo and Amazon Basins. International Forestry Review 13(3): 355-368.

http://www.cifor.org/nc/online-library/browse/view-publication/publicati...

http://www.cifor.org/publications/pdf_files/articles/ANasi1101.pdf

3. Average share in a sample of 8000 households in 24 countries, included in CIFOR’s Poverty and Environment Network study.

http://www.cifor.org/pen

4. See papers in International Forestry Review, 13(3), 2011.

5. Ricketts, T., Daily, G., Ehrlich, P. and Michener, C. 2004 Economic value of tropical forest to coffee production. Proceedings of the National Academy of Science of the United State of America 101 (34): 12579–12582.

http://www.pnas.org/content/101/34/12579.full.pdf

6. Vignola, R. 2005 Tropical forest adaptations to climate change. CATIE, Costa Rica.

7. Sunderland, T.C.H. 2011 Food security: why is biodiversity important? International Forestry Review 13(3): 355-368.

http://www.cifor.org/nc/online-library/browse/view-publication/publicati...

http://www.cifor.org/publications/pdf_files/articles/ASunderland1101.pdf

8. Ickowitz, A., Powell, B. and Sunderland, T. Forthcoming. Forests and Child Nutrition in Africa; Powell, B. 2012. Biodiversity and human nutrition in a landscape mosaic of farms and forests in the East Usambara Mountains, Tanzania. PhD thesis, School of Dietetics and Human Nutrition. Montreal, Canada: McGill University.

Source: CIFOR

Read more: http://www.cifor.org/fileadmin/factsheet/RIO+20_Factsheet%20-%20Food%20and%20Livelihoods.pdf

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Más información:
http://www.cop20.pe/ck/bosques-alimentos-y-medios-de-vida-lo-que-deberian-saber-los-formuladores-de-politicas/

 

 

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